הפרעות שינה אצל מבוגרים

אולי לא תקדישו מחשבה רבה לשינה שלכם, אך רק עד שלא תקבלו מספיק ממנה. בדרך כלל, הסימן הראשון להיתכנותן של הפרעות שינה אצל מבוגרים הוא תחושת ישנוניות מוגזמת לאורך היום, הנובעת מאיכות שינה ירודה. הכוונה היא לקושי להישאר ערים במהלך פעילויות יומיומיות וצורך עז לישון.

הפרעות שינה עשויות להופיע לאורך שלבי החיים השונים. חלקן מאפיינות את הגיל המבוגר יותר מאחרות. מדובר במצבים שגורמים לתחושת עייפות בשעות היום, בעיקר בשל דפוסים והרגלי שינה לקויים, כמו שינה מועטה או היגיינת שינה לא טובה. כשאלו נמשכים לאורך זמן, עלולות להתפתח הפרעות שינה נוספות שפוגעות באיכות החיים וברווחה הכללית.

הפרעות שינה נפוצות אצל מבוגרים

דום נשימה בשינה

דום נשימה בשינה היא בין הפרעות השינה הנפוצות בקרב מבוגרים. מדובר באירועים תכופים שבהם האדם לא מקבל מספיק חמצן בזמן השינה, מה שמביא ליקיצות תכופות ולפגיעה במעגלי השינה.

דום נשימה בשינה מונע שינה רצופה ועמוקה, ופעמים רבות נובע מחסימה פיזית בדרכי הנשימה העליונים בשל שקדים נפוחים, חך נמוך או לשון רחבה.

ניתן לאבחן דום נשימה בשינה באמצעות בדיקת שינה ביתית או במסגרת בדיקת מעבדת שינה. על ההבדלים ביניהם הרחבנו במאמר שתוכלו לקרוא כאן. לעיתים קרובות, הטיפול בבעיה נעשה באמצעות התאמת CPAP או התקן דנטלי.

נדודי שינה

נדודי שינה הן הפרעת שינה שעלולה להתדרדר כמו כדור שלג. היא יכולה לנבוע ממשהו פשוט כמו צריכה מוגברת של קפאין או כתופעת לוואי לתרופה מסוימת. במקרים אחרים, היא עשויה להיקשר למתח או להפרעה בשעון הביולוגי.

נדודי שינה בדרך כלל נוצרים מהשילוב שבין גורם מזרז (כמו מתח או חרדה) וגורמים מנציחים (כמו הרגלי שינה לא טובים). הטיפול יכול להכיל אסטרטגיות לשיפור היגיינת השינה יחד עם טיפול בגורמים לבעיה.

הפרעת עבודה במשמרות

מי שעובדים במשמרות נוטים לסבול מפגיעה במחזורי השינה ובשעון הביולוגי. הדרך הטובה ביותר לסייע להם היא באמצעות התאמות באורח החיים במטרה לשמור על הקצב הצירקדי של הגוף.

הפרעות תנועה הקשורות לשינה

הפרעות אלו כוללות מגוון של הפרעות, ביניהן הפרעות פרסומניה, כמו סהרוריות והליכה מתוך שינה לדוגמה. הגורם לכך יכול להיות תרופות להפרעות נוירולוגיות כמו פרקינסון לדוגמה. אם אתם או מישהו שקרוב אליכם סובלים מהפרעות אלו, חיוני לנקוט באמצעי בטיחות מתאימים כדי לוודא שסביבת השינה בטוחה.

שינה והזדקנות – הפרעות שינה אצל קשישים

קשישים נוטים ליותר התעוררויות ליליות. באופן כללי, השינה שלהם עשויה להיות מקוטעת , ושלבי השינה העמוקים (non-REM) עשויים לפחות או להיעלם. למרות שהתדרדרות קלה באיכות השינה עשויה להיות נורמלית בתהליך ההזדקנות, יש להעריך תלונות של קשישים על הפרעה משמעותית בשנת הלילה או פגיעה בתפקוד במהלך שעות היום בגלל ישנוניות יתר.

שינוי נפוץ נוסף בשינה הקשור לגיל מתייחס לקצב הצירקדי של תקופת השינה האופיינית. למרות שקיימים חריגים, קשישים נוטים ללכת לישון מוקדם יותר בערב ולהתעורר מוקדם יותר בבוקר. יקיצה מוקדמת בבוקר היא תלונה שכיחה בקרב קשישים. אנשים מסוימים עשויים שלא להיות נלהבים מיקיצה ספונטנית  ב- 4:30 בבוקר במקום ב- 6:30. אצלם, אם תחילת שנת הלילה אינה מוקדמת, עלולים להיגרם חוסר שינה וישנוניות מוגזמת בשעות היום.

תנומה בשעות היום עשויה להחמיר את הבעיה על ידי הפחתת הדחף לשינה בשעות השינה הרגילות, וכתוצאה מכך לעיכוב בהתחלת השינה ולירידה נוספת במשך שנת הלילה.

פחות שכיח אצל קשישים, אך לעיתים דרמטי, הוא התפתחות של דפוס "ינשוף לילה", כאשר שעת השינה מתעכבת עד לשעות הבוקר המוקדמות. ייתכן שמחזור שינה-ערות זה נסבל בשנים הצעירות יותר במהלך העבודה, כאשר הרמזים של אור בהיר בשעות הבוקר המוקדמות היו חזקים יותר והסדירות של שעות שינה-ערות הייתה גדולה יותר. עם זאת, עם הפרישה, רמזים אלה נחלשים, ומחזור השינה והערות עלול להתעכב במספר שעות. חולים אלו עשויים להתלונן על היפוך יום-לילה, שבו השינה לא מתחילה עד עלות השחר ולאחר מכן נמשכת עד אמצע אחר הצהריים.

גורמים שעלולים לשבש שינה בקרב קשישים

גורמים רבים עלולים לפגוע באיכות השינה בקרב קשישים. אלו כוללים הפרעות שינה ראשוניות שהחלו בגיל צעיר יותר, כולל תסמונת רגליים חסרות מנוחה, כאב מכל מקור, מחלות נוירולוגיות (כמו פרקינסון ואלצהיימר), מחלות לב וכלי דם, מחלות במערכת העיכול, מחלות ריאה,הפרעות פסיכיאטריות (כמו חרדה, דיכאון ודמנציה), תרופות (אנטיכולינרגיות, נוגדות דיכאון, קורטיקוסטירואידים, חוסמי היסטמין, לבודופה ועוד), אלכוהול, קפאין, ניקוטין ועוד.

הפרעות שינה נפוצות אצל מבוגרים קשישים

תסמונת רגליים חסרות מנוח (RLS)

תסמונת הרגליים חסרות המנוחה מאופיינת באי נוחות עזה, בעיקר ברגליים, במהלך הערב כאשר האדם במנוחה. ההפרעה מתוארת לעתים קרובות כתחושה "מצמררת-זוחלת". המטופל מציין דחף חזק למתוח ולהניע את הרגליים או לקום ולהסתובב כדי להקל על אי הנוחות. תסמונת רגליים חסרות מנוח עלולה להפריע באופן משמעותי לתחילת השינה.

הפרעת תנועת גפיים תקופתית

הפרעת שינה ראשונית, העשויה להתלוות לתסמונת רגליים חסרות מנוחה או להתרחש באופן עצמאי. מצב אידיופתי זה מאופיין באפיזודות של תנועה קצבית סטריאוטיפית, בדרך כלל של הרגליים, אם כי קבוצות שרירים אחרות, כולל הזרועות, עשויות להיות מעורבות במקרים חמורים. בן הזוג למיטה של ​​המטופל תופס בדרך כלל את האפיזודות הללו כבעיטות המתרחשות במחזורים של 20 עד 40 שניות. מאות תנועות גפיים עשויות להתרחש במהלך לילה בודד, אך לרוב הן אינן מעירות את האדם הפגוע. עם זאת, הן עשויות לייצר יקיצות קצרות רבות המשבשות את ארגון השינה ומקטינות את משך הזמן בשלבי השינה העמוקים יותר.

השריית הרגליים באמבטיה חמה או עיסוק בפעילות גופנית סדירה יכולות להקל בתסמונת רגליים חסרות מנוחה אצל חלק מהמטופלים.

הפרעת התנהגות  REM

הפרעת התנהגות REM הנדירה מופיעה לרוב בקרב קשישים. ביסוד ההפרעה הזו עומד ביטול העכבות של התהליך שבדרך כלל מונע העברה של פעילות שרירים במהלך החלימה. המטופל עלול לחבוט במיטה, לפעמים ליפול או לזנק מהמיטה ולסבול מפציעה משמעותית. טיפול תרופתי ארוך טווח מספק לעתים קרובות שליטה יעילה בהפרעה זו.

הפחד מחוסר שינה והפרעות שינה אצל מבוגרים וקשישים

לחולים רבים עם נדודי שינה יש חרדה יתרה הנובעת מניסיונותיהם הכושלים לישון ולהגיב היטב לגישה התנהגותית. אם התפתחה עוררות יתר בזמן השינה, מטופלים צריכים לבלות פחות זמן במיטה בניסיון ללכת לישון. זה עשוי לעזור להפחית את החרדה של המטופל מחוסר היכולת להירדם. ניתן להמליץ ​​למטופלים להימנע מלהיכנס למיטה עד שהם מרגישים שהם יכולים להירדם בקלות. יש להימנע מזמן ערות ממושך במיטה (יותר מ- 30 דקות) כדי למזער חיזוק נוסף של עוררות יתר. בנוסף, על המטופלים לתכנן פעילויות לילה מרגיעות לפני השינה.

למרות שהן בעלות השפעה על נדודי שינה, אין לראות בתרופות שינה פתרון אולטימטיבי לבעיות שינה אצל מבוגרים. יש להשתמש בהן רק בהמלצת רופא ובנסיבות מוגבלות, לאחר הערכה של תסמיני המטופל ובהקשר של הרגלי שינה טובים.

יש לשקול התייעצות עם מומחה להפרעות שינה בחולים עם ישנוניות ניכרת בשעות היום, מכיוון שתסמין זה עלול להיות מסוכן. הדרכה לגבי ניהול נדודי שינה כרוניים ובעיות התנהגות הקשורות לשינה ניתן לקבל גם מד"ר סאלח נזאל, מומחה להפרעות שינה במכון "נשימה בריאה".

 

 

ד"ר סאלח נאזל

ד"ר סאלח נאזל

מנהל יחידת ריאות בבי"ח צפון-פוריה.​ רופא בכיר, מומחה ברפואה פנימית, מחלות ריאה ושינה (מ.ר.1116939)

מאמרים נוספים

לייעוץ והבחנה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם