כל מה שצריך לדעת על מכשיר cpap לטיפול בדום נשימה בשינה

דר סלאס נזאל מציג מסכת CPAP לשינה

מדריך מקיף על מכשיר cpap לטיפול בדום נשימה בשינה

טיפול בלחץ אוויר חיובי מתמשך (CPAP) הוא הטיפול הנפוץ לדום נשימה בשינה. מכונת CPAP משתמשת בצינור המחובר למסכה או מסכת כרית אף כדי לספק לחץ אוויר קבוע ויציב ולסייע למטופל לנשום בזמן השינה.

מכונות CPAP משמשות לטיפול בדום נשימה בשינה חסימתי ומרכזי כאחד. בשני המקרים, הנשימה של המטופל מופרעת במהלך מחזור השינה. מצב זה יכול להתרחש עשרות, ואפילו מאות פעמים בלילה אחד (תלוי בחומרת המחלה), מה שמוביל למחסור בחמצן ולסיכון גבוה יותר ליתר לחץ דם, מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת ובעיות בריאות אחרות. מכונת CPAP עוזרת לשמור על דרכי הנשימה פתוחות על ידי מתן אוויר רציף דרך האף והפה.

סוגי  מכשירי pap

מכונת CPAP היא רק סוג אחד של מכשיר PAP (לחץ דרכי אוויר חיובי). בעוד שמכונת CPAP היא הנפוצה ביותר מבין המכונות הללו, יש גם סוגים אחרים, הכוללים:

  • PAP דו שלבי – מכונה שמשלבת 2 לחצי אוויר שונים – אחד לשאיפה ואחד לנשיפה (BPAP)
  • CPAP אוטומטי – מכשיר שמווסת את עצמו, תוך שימוש במגוון לחצים לשמירה על דרכי אוויר פתוחות.
  • אוורור סרוו אדפטיבי (ASV) – מיועד לאנשים עם דום נשימה מרכזי בשינה. המכשיר שומר על דרכי נשימה פתוחות באמצעות תמיכת לחץ בהתאם לנשימה של המטופל (פחות מתאים למטופלים עם אי ספיקת לב עם מקטע פליטה נמוך).

סוגי מסיכות CPAP

יש מספר סוגים של מסיכות זמינות. הסוג המתאים נקבע בהתאם לנוחות המטופל, הרגלי הנשימה וסוג דום הנשימה שאובחן:

  • מסכת אף – מכסה את האף. מומלצת לאנשים שנוטים להסתובב הרבה בזמן שהם ישנים.
  • מסכת כרית אף – מכסה רק את אזור הנחיריים. מי שמרכיבים אותה יכולים להרכיב גם משקפי ראייה בנוחות.
  • מסכה מלאה – מסכה משולשת שמכסה את האף והפה. מומלצת למי שנושמים מהפה במהלך השינה, וכן לסובלים מחסימה באף.

כיצד פועלת מכונת cpap?

כיצד מתבצעת בדיקת שינה באישפוז

מכונת cpap קולטת אוויר מהחדר, מסננת אותו ולוחצת אותו לפני שהיא מעבירה אותו דרך שפופרת למסכה. זרימת האוויר המתמשכת שומרת בעדינות על הלשון, החך והענבל ומונעת את קריסתם לתוך דרכי הנשימה. זה מייצב את הנשימה ומשפר את איכות השינה.

כיצד מנקים את המכשיר?

שמירה על מכונת CPAP נקייה מונעת חשיפה לחיידקים ולעובש. להיגיינה מיטבית, יש לנקות את הצינורות, המסכה ותא המים מידי יום. במידה וזה לא אפשרי, יש לנקות את המכשיר לפחות אחת לשבוע, וכן לעקוב אחר המלצות היצרן. 

לצורך הניקוי יש לנתק את המכשיר, להסיר את המסכה, כיסוי הראש והצינור, להשרות אותם במים חמימים עם סבון כלים כ- 30 דקות, לשטוף במים ולהניח אותם לייבוש.

את מכשיר האדים יש לנקות מידי שבוע באמצעות מים וסבון עדין. יש להשתמש רק במים מזוקקים בעת ההפעלה.

יתרונות וחסרונות השימוש במכשיר CPAP

מכשירי cpap מונעים הפרעות נשימה בשינה הנגרמות מדום נשימה בשינה, ומבטלים תופעות לוואי מזיקות לדום נשימה בשינה. היתרונות הבולטים שלהם כוללים שיפור באיכות השינה, שיפור באיכות החיים הכללית, סיכון נמוך יותר לשבץ מוחי והתקף לב, הפחתת ישנוניות במהלך היום ושיפור תוצאות הטיפול בסוכר בקרב חולי סוכרת

לשימוש במכשיר אין תופעות לוואי, אך יש מטופלים שמוצאים את השימוש בו מסורבל או לא נוח. לעיתים נדרשת תקופת הסתגלות, שתגרור קושי להירדם, גודש באף, יובש בפה, תחושת קלסטרופוביה, דימומים מהאף, תחושת נפיחות באף וגירוי בעור.

אולם, ככל שמתרגלים למכשיר, רוב תופעות הלוואי האלו פוחתות. כמו כן, יש מגוון מכשירים כיום, וניתן להתנסות בסוגים שונים כדי להחליט אלו מהמכשירים הכי נוח למטופל.

האם יש חלופות למכשירי cpap?

כן. בעוד שמכשירי CPAP הן הטיפול הנפוץ ביותר לדום נשימה בשינה, ישנן חלופות cpap אחרות שכוללות:

  • התקן דנטלי – מכשיר אוראלי שמותאם באופן אישי למבנה הפה והשיניים של המטופל. ההתקן פותח את דרכי הנשימה על ידי הנחת הלסת במנח נוח יותר. התקנים דנטליים מסייעים במקרים קלים עד מתונים של דום נשימה בשינה ועשויים להפחית את הנחירות.
  • טיפול בתנוחת השינה – מי ששוכבים על הגב נוטים לאפיזודות מרובות של דום נשימה בשינה. באמצעות מכשירים המעודדים שכיבה על הצד או על הבטן ניתן להפחית אותן.
  • בקרת משקל – השמנת יתר היא אחד הגורמים המובילים לדון נשימה חסימתי בשינה. על ידי הפחתת משקל הגוף ניתן לסייע בניהול המחלה.
  • כירורגיה – במקרים מסוימים, דום נשימה בשינה נגרם על ידי הפרעות בשלד. ייתן שיידרש ניתוח במקרים אחלו. אפשרויות נפוצות כוללות הסרת רקמות רכות, מיקום מחדש של הלסת או השתלה של ממריץ עצבי.

שאלות נפוצות

שאלות נפוצות

  1. האם צריך המלצת רופא לרכישת מכשיר CPAP?

כן. למרות שהמכשירים בטוחים לשימוש, יש צורך בהמלצה רשמית של רופא לצורך השימוש ורכישת מכשיר שינה cpap.

  1. כמה זמן מחזיק מכשיר cpap?

מכונות cpap מחזיקות כ- 5 שנים. עם זאת, ייתכן שיידרשו החלפות של מסכות, ומומלץ לבדוק באופן שגרתי את תקינות כיסויי הראש, הצינורות, המסננים ותא מכשיר האדים, ולהחליפם בעת הצורך.

  1. האם מכונת cpap רועשת?

בעוד שדגמי CPAP ישנים יותר היו רועשים, החדשים שקטים במיוחד. למעשה, תפוקת הרעש הממוצעת של CPAP מדורגת ב- 30 דציבלים. זה אומר, שהמכשיר מרעיש בעוצמה דומה לטיפות גשם או לחישה.

  1. האם מכונות cpap באמת עוזרות?

מחקרים מראים שמכשירי cpap יעילים להפליא בטיפול בדום נשימה בשינה. לעיתים קרובות זה קו ההגנה הראשון, בעיקר בשל העובדה שהמכשיר מניב תוצאות כל כך טובות.

  1. האם מכשיר cpap יכול להזיק לריאות?

אין שום אינדיקציה לכך שמכשיר cpap יכול להזיק לריאות. חלק מהאנשים מדווחים על תחושת צריבה בבית החזה בעקבות השימוש במכשיר, אך זה נובע בדרך כלל משאיפת אוויר קר ויבש. כדי לתקן זאת, ניתן להשתמש באוויר חם ומעשיר לחות.

 

דר סלאס נזאל מציג מסכת CPAP לשינה
ד"ר סאלח נאזל

ד"ר סאלח נאזל

מנהל יחידת ריאות בבי"ח צפון-פוריה.​ רופא בכיר, מומחה ברפואה פנימית, מחלות ריאה ושינה (מ.ר.1116939)

מאמרים נוספים

לייעוץ והבחנה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם