מה זה דום נשימה בשינה – הגורמים, התסמינים ואופן הטיפול

דום נשימה בשינה סימפטומים

דום נשימה בשינה (sleep apnea) הוא הפרעת שינה נפוצה הגורמת להפסקות נשימה תכופות במהלך השינה. רוב האנשים שסובלים מהבעיה חווים תסמינים כמו נחירות רמות וישנוניות בשעות היום. יש שני סוגים עיקריים של sleep apnea: דום נשימה חסימתי בשינה (OSA), הנגרם כתוצאה מהיצרות של דרכי הנשימה במהלך השינה המובילה להפרעות נשימה, ודום נשימה מרכזי בשינה (CSA), בו שיבושי הנשימה נגרמים מחוסר תקשורת בין המוח לשרירים המעורבים בנשימה.

הפרעות הנשימה שנגרמות כתוצאה מהתסמונת מפחיתות את איכות השינה, ואם אינן מטופלות, עלולות להוביל להשלכות בריאותיות חמורות. 

מה זה דום נשימה בשינה?

sleep apnea הוא סוג של הפרעת נשימה, המשתייכת לקבוצה של הפרעות שינה המאופיינות בדפוסי נשימה חריגים במהלך השינה. לאנשים עם דום נשימה בשינה יש הפחתות או הפסקות חוזרות של הנשימה לפרקים קצרים בזמן שהם ישנים. למרות שהפסקות אלו גורמות לאדם להתעורר מעת לעת ולהפחית את איכות השינה, הסובלים מהבעיה עלולים שלא להתעורר לגמרי ולא להיות מודעים לכך שנשימתם בלילה לא תקינה.

במקרים רבים, תסמינים מסוימים של דום נשימה חסימתי בשינה לא יהיו מורגשים מיד. במקרים רבים, המודעות לבעיה מתעוררת מבן או בת הזוג שמבחינים בכך במהלך השינה. רבים מהתסמינים של דום נשימה חסימתי בשינה יכולים להיגרם גם על ידי בעיות בריאותיות אחרות, כך שלא ניתן לאבחן את המצב על ידי תסמינים בלבד.

דום נשימה חסימתי בשינה

דום נשימה חסימתי, Obstructive Sleep Apnea ובקיצור OSA, הוא הסוג הנפוץ ביותר של sleep apnea. הוא מתרחש כאשר נתיב הנשימה בחלק האחורי של הגרון מתכווץ או נחסם במהלך השינה, מה שעלול לגרום לנחירות, שכן נתיב האוויר חסום או מצומצם. בתגובה לחסימת דרכי הנשימה, האדם בדרך כלל מתעורר, מפעיל את השרירים בגרונו, ולוקח מספר נשימות עמוקות. אלו לעיתים מלוות בקולות כמו התנשפות או חנק.

תסמינים הקשורים ל- OSA בשינה כוללים:

  • ישנוניות מוגזמת בשעות היום
  • נחירות רועשות שלעיתים קרובות מנותקות בקולות התנשפות או חנק
  • כאבי ראש בבוקר שעלולים להימשך מספר שעות לאחר ההתעוררות
  • יובש בפה עם ההתעוררות
  • שינה חסרת מנוחה עם תקופות של ערות במהלך הלילה
  • צורך מוגבר לקום מהמיטה כדי להשתין
  • עצבנות או תסכול
  • מיקוד מופחת

הגורמים לדום נשימה חסימתי בשינה

דום נשימה בשינה סימפטומים

אצל אנשים עם OSA, השרירים בחלק האחורי של הגרון נרגעים במהלך השינה, ומצמצמים את המקום למעבר אוויר. נחירות מתרחשות כאשר דרכי הנשימה מצטמצמות, וכאשר נתיב הנשימה חסום, והאדם לא מצליח לקבל מספיק חמצן. המחסור בחמצן גורם ליקיצות חלקיות או מלאות על מנת להחזיר את זרימת האוויר. הפרעות נשימה אלו קורות שוב ושוב במהלך השינה.

CSA – גורמי סיכון

דום נשימה מרכזי, Central Sleep Apnea, ובקיצור CSA, כרוך בהפרעה בתקשורת בין המוח לשרירים השולטים בנשימה. כתוצאה מכך, הנשימה עלולה להיות רדודה יותר ולכלול הפסקות זמניות.

התסמינים הקשורים ל- CSA כוללים:

  • דפוסי נשימה חריגים, כגון נשימה מואטת או מואצת והפוגה במהלך השינה
  • ישנוניות מוגזמת בשעות היום  
  • יקיצות ליליות
  • קוצר נשימה פתאומי או כאבים בחזה במהלך הלילה
  • קושי להתמקד
  • כאבי ראש בבוקר

OSA – גורמי סיכון

  • גיל – הסיכון לפתח דום נשימה חסימתי בשינה עולה עם הגיל עד שאדם נמצא בשנות ה- 60 וה- 70 לחייו.
  • מין – גברים או אנשים שהוגדרו כזכר בלידה נוטים בדרך כלל לסבול מדום נשימה חסימתי בשינה, במיוחד בשלבים המוקדמים יותר של הבגרות.
  • אנטומיה של ראש וצוואר – OSA מופיע בתדירות גבוהה יותר אצל אנשים שיש להם מאפיינים אנטומיים ספציפיים כולל לשון גדולה יותר, חך נמוך או לסת תחתונה קצרה יותר.
  • משקל גוף – מחקרים רבים מצאו מתאם בין אינדקס מסת גוף גבוה יותר (BMI) לבין סיכון מוגבר לפתח דום נשימה חסימתי בשינה.

מחקרים זיהו קשרים בין גורמים שונים אחרים וסבירות מוגברת ללקות ב- OSA, אך יש צורך במחקר נוסף כדי להבהיר את השפעתם על התפתחות OSA. אלו כוללים עישון סיגריות, מצבים הורמונליים כמו תת פעילות בלוטת התריס או ייצור עודף של הורמון גדילה, שינה על הגב, היסטוריה משפחתית של דום נשימה בשינה, גודש באף, שימוש באלכוהול ותרופות מרשם נרקוטיות, וכן מצבי לב ריאות רפואיים.

הגורמים לדום נשימה מרכזי בשינה

CSA בשינה נוצר בגלל בעיות באופן שבו המוח מתקשר עם השרירים האחראים על הנשימה. עבור אנשים עם CSA, גזע המוח אינו מצליח לזהות כראוי את רמות הפחמן הדו חמצני בגוף במהלך השינה. זה מוביל לפרקים חוזרים ונשנים של נשימה שהיא איטית ורדודה יותר ממה שהיא צריכה להיות.

CSA בשינה מתרחש לרוב כתוצאה מבעיה רפואית אחרת. זו עשויה להיות זיהום או פציעה המשפיעים על גזע המוח, אי ספיקת לב או כליות, שבץ מוחי או ייצור עודף של הורמון גדילה. 

כיצד מאבחנים דום נשימה בשינה?

דום נשימה בשינה חייב להיות מאובחן על ידי רופא או מומחה שינה. האבחון נעשה על ידי בחינת ההיסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ומחקר שינה שנעשה באמצעות בדיקת שינה במעבדת שינה או בדיקת שינה ביתית.

הטיפולים בדום נשימה בשינה

מטרת הטיפול בדום נשימה בשינה היא להפחית את הפרעות הנשימה ולשפר את איכות השינה. הגישה לטיפול משתנה בין OSA ל- CSA.

טיפולים עבור OSA

טיפול בלחץ אוויר חיובי (PAP) הוא טיפול המוצע כמעט לכל האנשים עם דום נשימה חסימתי בשינה. טיפול באמצעות PAP שומר על דרכי הנשימה פתוחות עם אוויר בלחץ שנשאב ממכונה דרך צינור ומסכה שמולבשת על הפנים. מכשירי PAP זמינים רק עם מרשם. לחץ האוויר שלהם חייב להיות מכויל בקפידה בתהליך הנקרא טיטרציה המתרחש במהלך בדיקת השינה.

סוג נפוץ של טיפול ב- PAP משתמש במכשיר CPAP, השולח זרם אוויר קבוע. סוגים אחרים של התקני PAP, כגון לחץ דרכי אוויר חיובי דו-מפלסי (BiPAP) ולחץ דרכי אוויר חיובי טיטרציה אוטומטית (APAP), מספקים שונות בכמות לחץ האוויר.

התקן דנטלי שמחזיק את הלסת או הלשון הם אפשרות טיפול עבור אנשים עם מאפיינים אנטומיים מסוימים ו- OSA פחות חמור. התקן זה עשוי לשפר את הנשימה כמו טיפול ב- PAP כשמדובר במקרים קלים. כמו כן, הוא יכול להפחית את הנחירות ועשוי להיות מועדף על ידי אנשים שיש להם קשיים או אי נוחות בעת שימוש במכשירי PAP.

ניתוח להסרת רקמות בגרון ולהרחבת דרכי הנשימה יכול להיות אופציה טיפולית עבור מטופלים שרקמות חוסמות את דרכי הנשימה שלהם. סוג אחר של טיפול כירורגי מצריך השתלת מכשיר לגירוי עצב המסייע לשלוט בנשימה.

מרכיב נוסף בטיפול בדום נשימה חסימתי בשינה כולל שינויים באורח החיים כדי לסייע בניהול הסימפטומים. הצעות אלו עשויות לכלול:

  • הפחתת BMI על ידי ירידה במשקל
  • ביצוע פעילות גופנית סדירה, אשר עשויה להפחית את תסמיני OSA גם ללא ירידה במשקל
  • שינוי תנוחת השינה 
  • הפחתת צריכת אלכוהול

את כל מה שצריך לדעת על מכשיר cpap ריכזנו עבורכם במאמר מיוחד. כנסו לראות.

טיפולים עבור CSA

טיפול בדום נשימה מרכזי בשינה מתמקד לרוב בטיפול בבעיה הרפואית הגורמת לנשימה לא תקינה. אם ישנן הפרעות שינה קלות, טיפול בגורם הבסיסי עשוי להיות כל מה שנדרש.

עם זאת, אם התסמינים של CSA מתמשכים או חמורים, ייתכן שיומלץ על טיפול נוסף לשיפור הנשימה תוך ניסיון לפתור את הבעיה הבסיסית. זה עשוי לכלול שימוש במכשירי PAP כדי לקדם נשימה יציבה יותר במהלך השינה. טיפולים אפשריים נוספים כוללים טיפול משלים בחמצן או שימוש בתרופות שיכולות להאיץ את הנשימה.

 

 

דום נשימה בשינה סימפטומים
ד"ר סאלח נאזל

ד"ר סאלח נאזל

מנהל יחידת ריאות בבי"ח צפון-פוריה.​ רופא בכיר, מומחה ברפואה פנימית, מחלות ריאה ושינה (מ.ר.1116939)

מאמרים נוספים

לייעוץ והבחנה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם