פוליסומנוגרפיה, המכונה בדיקת שינה, היא בדיקה המשמשת לאבחון הפרעות שינה. פוליסומנוגרפיה מתעדת את גלי המוח של הנבדק, את רמת החמצן בדם, את קצב הלב והנשימה במהלך השינה, וכן את תנועות העיניים והרגליים.
בדיקת שינה עשויה להתבצע בבית או במכון להפרעות שינה במרכז שינה, תלוי במה שרוצים לאבחן ואם יש למטופל מחלות רקע. הבדיקה מתבצעת בדרך כלל בלילה. אבל עבור עובדי משמרות שלרוב ישנים בשעות היום, ניתן לתאם בדיקה גם לשעות היום.
המעקב אחר שלבי השינה ומחזורי השינה במסגרת בדיקת שינה
פוליסומנוגרפיה עוקבת אחר שלבי השינה ומחזורי השינה של הנבדק. זה יכול לזהות אם או מתי דפוסי השינה שלו מופרעים ומדוע.
התהליך האופייני של הירדמות מתחיל בשלב שינה הנקרא non- REM (rapid eye movement). במהלך שלב זה, גלי המוח מאטים. זה מתועד במהלך מחקר שינה עם בדיקה הנקראת אלקטרואנצפלוגרמה (EEG).
לאחר שעה או שעתיים של שנת non-REM, פעילות המוח מתגברת שוב. שלב שינה זה נקרא שנת REM. העיניים של הנבדק זזות במהירות קדימה ואחורה במהלך שנתREM . רוב החלומות מתרחשים בשלב זה של השינה.
בדרך כלל אנשים עוברים מספר מחזורי שינה במהלך הלילה. הם נעים בין שנת NREM לשנת REM תוך כ- 90 דקות. אבל הפרעות שינה יכולות להפריע לתהליך השינה הזה.
באילו מקרים כדאי לערוך בדיקת שינה?
הרופא שלכם עשוי להמליץ לכם לעבור בדיקת שינה במקרים הבאים:
- דום נשימה בשינה או הפרעת נשימה אחרת הקשורה לשינה – במצב זה, הנשימה נעצרת ומתחילה שוב במהלך השינה.
- הפרעה בתנועת הגפיים – אנשים עם הפרעת שינה זו מרגישים צורך למתוח ולהניע את רגליהם בזמן השינה. מצב זה קשור לעיתים לתסמונת רגליים חסרות מנוחה (RLS). תסמונת רגליים חסרות מנוח גורמת לדחף בלתי נשלט להזיז את הרגליים בזמן ערות, בדרך כלל בערבים או לפני השינה.
- נרקולפסיה – אנשים עם נרקולפסיה חווים נמנום בלתי נשלט בשעות היום. הם להירדם פתאום ללא התראה מוקדמת לפרקי זמן משתנים.
- הפרעת התנהגות בשנת REM – הפרעת שינה זו כוללת התנהגות חריגה בזמן שנת חלום, ובהתנהגות שתואמת את מה שהאדם חולם.
- התנהגויות חריגות במהלך השינה – זה כולל הליכה, הסתובבות או תנועות קצביות במהלך השינה עם או ללא קשר לשנת חלום.
- נדודי שינה בלתי מוסברים לאורך זמן – אנשים עם נדודי שינה מתקשים להירדם או לשמור על שינה רציפה.
האם בדיקת שינה מסוכנת?
פוליסומנוגרפיה היא בדיקה לא פולשנית ונטולת כאבים. תופעת הלוואי השכיחה ביותר שעלולה להופיע היא גירוי בעור. זה יכול להיגרם על ידי הדבק המשמש לחיבור חיישני הבדיקה לעור של הנבדק.
איך מתכוננים לבדיקת שינה?
אם יש לכם בדיקת שינה, מומלץ להימנע ממשקאות או מזון המכילים אלכוהול או קפאין בשעות אחר הצהריים והערב לפני מחקר השינה. אלכוהול וקפאין יכולים לשנות את דפוסי השינה שלכם. הם עשויים להחמיר את הסימפטומים של חלק מהפרעות השינה. כמו כן אין לנמנם אחר הצהריים לפני מחקר שינה.
ייתכן שתתבקשו להתרחץ לפני בדיקת השינה שלכם. הימנעו מלמרוח קרמים, ג'לים, קולונים או איפור לפני הבדיקה. הם יכולים להפריע לחיישנים של הבדיקה.
לצורך בדיקת שינה ביתית, תצטרכו לאסוף את הציוד לביצוע הבדיקה. במעמד האיסוף, תקבלו הוראות כיצד להשתמש בציוד. שאלו שאלות אם אינכם בטוחים כיצד הבדיקה או הציוד פועלים.
למה לצפות במהלך הבדיקה?
הנבדקים במעבדת השינה נדרשים להגיע בשעות הערב ולהישאר ללילה. ניתן להביא פריטים שבהם משתמשים לשגרת השינה– כרית או פיג'מה לדוגמה.
אם הנבדק עובר בדיקת דום נשימה בשינה בבית, עליו לעקוב אחר לוח הזמנים הקבוע שלו לשעת השינה. יהיה עליו למקם את החיישנים על גופו ולהפעיל את המכונה בהתאם להוראות שיקבל. מומחה השינה עשוי לבקש ממנו לנהל יומן שינה.
אם הנבדק נמצא במכון שינה, החדר בו מתבצעת הבדיקה דומה לחדר במלונית. חשוך ושקט במהלך הבדיקה, והנבדק לא עתיד לחלוק את החדר עם אף אחד אחר.
באזור השינה תהיה בדרך כלל מצלמת וידאו בתאורה נמוכה. זה מאפשר לטכנאי הפוליסומנוגרפיה לראות מה קורה בחדר כשהאורות כבים. יש גם מערכת שמע, כך שהם יוכלו לדבר עם הנבדק ולשמוע אותו מאזור הניטור שלהם מחוץ לחדר.
לאחר ההכנה לשינה, אחד הטכנאים יניח את החיישנים. הוא יחבר אלקטרודות לקרקפת, הרקות, החזה והרגליים של הנבדק. החיישנים מחוברים באמצעות חוטים למחשב. החוטים ארוכים מספיק כדי לאפשר לנבדק להסתובב במיטה. אטב קטן ממוקם גם על האצבע או האוזן. זה מנטר את רמת החמצן בדם של הנבדק.
בזמן השינה, הטכנאים עוקבים אחר מספר פרמטרים:
- גלי מוח
- תנועות עיניים
- קצב לב
- דפוס נשימה
- רמת חמצן בדם
- תנוחת גוף
- תנועת חזה ובטן
- תנועת גפיים
- נחירות ורעשים אחרים
הטכנאים עוקבים אחרי הנבדק במהלך הלילה. אם הוא צריך עזרה, ניתן לדבר איתם דרך ציוד הניטור. הם יכולים להיכנס לחדר כדי לשחרר את החוטים אם הנבדק צריך לקום.
במהלך הבדיקה, ייתכן שהטכנאים יבקשו מהנבדק לנסות מכונת לחץ אוויר חיובית (PAP) לדום נשימה בשינה. זהו מכשיר המורכב ממסכת פנים או אף ודרכה מועבר זרם אוויר עדין כדי לעזור לנבדק לנשום.
לחץ אוויר חיובי מתמשך (CPAP) הוא סוג אחד של מכונת PAP . מכשירי CPAP מספקים זרם אוויר קבוע ששומר על מעברי דרכי הנשימה פתוחים בזמן השינה. לקריאה נוספת על מכשירי cpap.
בדיקת מעבדת שינה עלולה להקשות על ההירדמות, בעיקר משום שהיא לא נעשית בסביבה הטבעית של הנבדק. אולם, זה בדרך כלל לא משפיע על תוצאות הבדיקה. שנת לילה מלאה אינה נדרשת כדי להשיג תוצאות פוליסומנוגרפיה מדויקות.
למה לצפות בתום הבדיקה?
לאחר פוליסומנוגרפיה במרכז השינה מסירים את החיישנים ומשחררים את הנבדק. לאחר ניתוח תוצאות הבדיקה, ניתן לערוך שיחה טלפונית או לתאם פגישה לצורך מתן אבחון והמלצות טיפול. הנבדקים יכולים לשוב לפעילות הרגילה שלהם לאחר הבדיקה.
בבוקר לאחר בדיקת שינה בבית, יש להסיר את החיישנים עם ההשכמה. את הציוד יש להחזיר למעבדת השינה.
תוצאות הבדיקה
המדידות שנרשמו במהלך בדיקת השינה מספקות מידע רב על דפוסי השינה של הנבדקים. לדוגמה:
- גלי מוח ותנועות עיניים במהלך השינה יכולים לעזור להעריך את שלבי השינה של הנבדקים. זה עוזר לזהות שיבושים בשלבים. שיבושים אלו עלולים להתרחש עקב הפרעות שינה כגון נרקולפסיה או הפרעת התנהגות בשנת REM .
- שינויים בקצב הלב והנשימה ושינויים בחמצן בדם שאינם אופייניים במהלך השינה עשויים לרמז על דום נשימה בשינה.
- שימוש ב- PAP או בחמצן יכול לציין אילו הגדרות מכשיר מתאימות ביותר לכל נבדק. זה עוזר אם הרופא רוצה לרשום את המכשיר לשימוש ביתי.
- תנועות רגליים תכופות שמשבשות את שנת הנבדקים עשויות להצביע על הפרעה בתנועת גפיים.
- תנועות או התנהגויות חריגות במהלך השינה עשויות להיות סימנים להפרעת התנהגות בשנת REM או הפרעת שינה אחרת.
המידע שנאסף במהלך מחקר שינה מוערך תחילה על ידי טכנאי פוליסומנוגרפיה. הטכנאי משתמש בנתונים כדי לשרטט את שלבי השינה ומחזורי השינה של הנבדק. לאחר מכן המידע נבדק על ידי רופא מומחה להפרעות שינה.
במקרים מסוימים, בדיקות שינה ביתית לא מספקת תוצאות חד משמעיות. יכולות להיות לכך מספר סיבות כמו התנתקות האלקטרודות במהלך השינה, חיבור לא נכון ועוד, מה שיצריך ביצוע בדיקת מעבדת שינה.