בדיקת תגר מטכולין מבוצעת במקרים בהם רוצים להעריך עד כמה הריאות "תגובתיות". מטרת הבדיקה לעזור לרופא להעריך תסמינים המצביעים על אסתמה, כגון שיעול, לחץ בחזה וקוצר נשימה, ולעזור לאשר או לשלול את המחלה.
במהלך הבדיקה המטופל מתבקש לשאוף מנות מטכולין, תרופה שעלולה לגרום להיצרות של דרכי הנשימה. הבדיקה למעשה מדמה מצב של היצרות הסימפונות, כפי שקורה בזמן התקף אסתמה. הבדיקה נעשית במספר סבבים, ובכל סבב, מינון המטכולין עולה, כדי למדוד את מידת ההיצרות של דרכי הנשימה.
הבדיקה מתחילה במינון קטן מאוד של מטכולין ובהתאם לתגובת המטופל, המינונים עולים עד למצב שבו נצפית ירידה של 20 אחוז בזרימות האוויר בדרכי הנשימה, או עד למצב שהמטופל מגיע למינון מקסימלי ללא שינוי בתפקוד הריאות.
למה עליכם לצפות במהלך בדיקת תגר מטכולין?
לפני שרופא ריאות מבצע את הבדיקה, הוא בוחן את התרופות הנוכחיות של המטופל. הוא עשוי לבקש מהמטופל להפסיק ליטול חלק מהמשאפים מספר שעות או מספר ימים לפני ביצוע ההליך כדי למנוע כל הפרעה לבדיקה וכדי לקבל תמונה מדויקת של מצב הריאות. כמו כן, הוא עשוי לבקש מהמטופל להימנע מצריכת מוצרים המכילים קפאין, כגון קפה, תה, קולה או שוקולד, לפחות ארבע שעות לפני מועד הבדיקה.
כדי לקבוע את קו הבסיס של הריאות, תבוצע תחילה בדיקת ספירומטריה (בדיקת תפקודי ריאות). במהלך הבדיקה, המטופל עלול לחוות שיעול או לחץ בחזה, אך רוב המטופלים לא חווים תסמינים כלשהם. אם המטופל מתחיל לחוות אי נוחות, כגון צפצופים וקוצר נשימה מוגבר, או שבדיקת הנשימה מדגימה היצרות משמעותית של דרכי הנשימה, הרופא יסיים את הבדיקה מיד.
תוצאות הבדיקה
מבחן האתגר נחשב חיובי אם מטכולין גורם לירידה של 20 אחוזים או יותר ביכולת הנשימה שלך בהשוואה לקו הבסיס שלך. בדיקה חיובית מצביעה על כך שדרכי הנשימה שלך "ריאקטיביות", ויש לשקול אבחנה של אסטמה. בדיקה שלילית פירושה שאבחנה של אסתמה אינה סבירה.
מהם הסיכונים?
למרות שהבדיקה בטוחה מאוד, היא עלולה לגרום לכיווץ סימפונות, או להידוק של דרכי הנשימה. לעיתים רחוקות, אתה עלול לחוות תסמינים של התקף אסתמה, כגון לחץ בחזה, שיעול, צפצופים או קוצר נשימה. הבדיקה עלולה לגרום לך לחוש סחרחורת או אי נוחות, אך טכנולוג תפקודי הריאה המבצע את האתגר יצפה בך מקרוב. אם תוצאות הבדיקה מראות שיש התכווצות של דרכי הנשימה שלך, יינתן לך מרחיב סימפונות כדי להקל על הסימפטומים שלך.
ישנם תנאים מסוימים שבהם אין לבצע את מבחן האתגר, כולל התנאים הבאים:
- תפקוד ריאות נמוך מאוד בבדיקת ספירומטריה בסיסית
- התקף לב או שבץ בשלושת החודשים האחרונים
- לחץ דם גבוה בלתי נשלט
- מפרצת של אבי העורקים או במוח שלך
- הריון או הנקה
צוות מרכז הבדיקות יבדוק את ההיסטוריה הרפואית שלך לפני הבדיקה. אנא יידעו אותם אם יש לך אחד מהמצבים שלעיל, או אם יש לך הצטננות, שיעול מוגבר או מרגיש לא טוב ביום הבדיקה.