הפרעות שינה נפוצות בקרב נשים
הפרעות שינה נפוצות מאוד בקרב נשים. נשים רבות נוטות לחשוב שהן עייפות בגלל שהן עובדות קשה או עמוסות בשל הדאגה לבית ולילדים. זה נכון שהחיים שלנו עמוסים, אבל זו לא הסיבה היחידה שנשים רבות מתקשות לישון. שינויים תקינים בהורמונים ובגוף האישה לאורך שלבי החיים – משנות העשרה ועד להריון, גיל המעבר ומעבר לכך – עלולים לשבש את השינה, גם אם איננו מבינים מה גורם לכך. שינה לקויה באופן כרוני עלולה להגביר את הסיכון לבעיות בריאותיות כגון סוכרת ומחלות לב, והיא עלולה להחמיר כמה מצבים בריאותיים פיזיים ונפשיים, כגון לחץ דם גבוה, חרדה ודיכאון.
בעיות שינה מסוימות שנשים חוות, כגון עייפות בשעות היום, קשיי נשימה בשינה, נחירות והתעוררות תכופה בלילה, עשויות לדרוש התערבות של רופא ואבחון מיוחד במכון שינה כמו מכון "נשימת חיים בצפון", המציע בדיקות שינה במעבדה ואבחון מקיף שנעשה על ידי מומחי ריאות ושינה באמצעות איסוף מידע על דפוסי הנשימה, פעילות המוח והריאות ורמות החמצן בדם בזמן השינה.
החדשות הטובות הן שניתן למנוע בעיות שינה רבות באמצעות שינויים בהרגלים ובאורח החיים שלנו. בעיות אחרות עשויות לדרוש תרופות או מכשירים רפואיים מסייעים כמו התקן דנטלי לדוגמה.
הפרעות שינה נפוצות בגיל ההתבגרות
גיל ההתבגרות הוא תקופה שכוללת שינויים במצב הרוח והפרעות שינה. אתן בטח זוכרות את השנים האלה, או שאולי אתן צופות בהן שוב בזמן אמת עם בתכן. בנות עוברות הרבה תנודות הורמונליות כשהן מקבלות את הווסת הראשונה שלהן, והשינויים האלה נמשכים עד שהמחזורים שלהן הופכים סדירים יותר בבגרות הצעירה.
בעוד שרוב הבנות נחשפות לחינוך "למה לצפות" לגבי התכווצויות ודימומים, יש פחות מידע נפוץ על האופן שבו שינויים הקשורים לתקופה הזו יכולים לשבש את השינה. באופן כללי, נשים – נערות, צעירות ובוגרות- נוטות פי שניים לחוות תסמיני נדודי שינה לפני הווסת ובמהלכה. שינויים הורמונליים תקינים אצל נערות יכולות להחמיר את בעיות השינה הללו.
מה קורה בגוף?
במהלך המחזור החודשי, הורמונים מעוררי זקיק מיוצרים במוח וממריצים את השחלות לייצר את הורמוני המין אסטרוגן ופרוגסטרון. האסטרוגן מגיע לשיאו בין היום העשירי ליום ה- 14 של המחזור, כאשר מתרחש הביוץ. זה הזמן שבו השחלות משחררות ביצית. האסטרוגן יורד לאחר הביוץ, כשהפרוגסטרון מגיע לשיאו, ואז חוזר לשיא בשנית בשבוע שלפני תחילת המחזור.
הפרוגסטרון פועל על קולטני GABA, המסייעים לעצבים לשלוח ולקבל אותות מהמוח. אצל נערות, פעולה זו עלולה לגרום לנמנום. במקביל, מתבגרות נכנסות לשלב שינה מושהה, כלומר הן צריכות פחות שינה מאשר בילדות. בין הגילאים 13-19, הן ישנות 40-50 דקות פחות בכל לילה. עם זאת, יותר מ- 70% מתלמידי התיכון אינם ישנים מספיק.
בשורה התחתונה, ההורמונים של המתבגרות גורמים להן ישנוניות ושינויים טבעיים במחזור השינה שאומרים למוח שלהן שהן לא צריכות לישון. לא פלא שהן במצב רוח כל כך טוב 😉
מתי לפנות לרופא?
אם המתבגרת שלכם מתלוננת על עייפות, קשיי שינה ניכרים, או מתקשה בבית הספר או במערכות יחסים עם חברים, סימן שהיא עשויה להזדקק לעזרה. הפרעות שינה עלולות לגרום לה לחוש כעס והצפה רגשית. תוכלו לסייע לה גם בעזרת 10 טיפים לשיפור איכות השינה.
בעיות שינה בהיריון
הפרעות שינה מסוימות במהלך ההיריון הן נורמליות. יחד עם מערבולת של רגשות חדשים, הבטן המתרחבת שלך עשויה לגרום לשינה לא נוחה, והמוח שלך מייצר הורמונים נוספים שיכולים לשבש את מחזורי השינה.
הפרוגסטרון עולה בהריון, וגורם לשינויים בנשימה ובצריכת החמצן. ככל שהבטן שלך מתרחבת, היכולת שלך לשאוב אוויר פוחתת. זה אומר שאת צריכה לקחת יותר נשימות בדקה, אפילו במהלך השינה.
הריון גם מגביר את אגירת הנוזלים בגרון, ומצמצם את מרחב הנשימה שלך, מה שעלול להוביל לנחירות. אל תתעלמי מהן. זה יכול להיות סימן לדום נשימה בשינה, הפרעה שגורמת לך להפסיק לנשום מספר פעמים בשעה במהלך השינה.
דום נשימה בשינה במהלך ההיריון עלול להוביל לסיבוכים בריאותיים ארוכי טווח, כגון סיכון מוגבר ליתר לחץ דם חמור (רעלת הריון), סוכרת הריונית או לידה מוקדמת. זה גם מגביר את הסיכון להזדקק ללידה קיסרית (ניתוח קיסרי) ולידה ארוכה יותר.
אם יש לך תסמיני דום נשימה בשינה, כגון נחירות, עייפות בשעות היום, או שבן/ בת זוגך אומרים שאת מפסיקה לנשום במהלך השינה, כדאי לבצע בדיקת שינה ביתית.
תסמונת רגליים חסרות מנוחה (RLS) מייסרת לא מעט נשים במהלך ההיריון. הן מדווחות על התעוררויות תכופות ורצון להניע את הרגליים. גם אנמיה מחוסר ברזל שכיחה יותר במהלך ההיריון, ונטילת תוספי ברזל יכולה להקל על הבעיה. עם זאת, שתיית קפאין ותרופות מסוימות עלולה להחמיר את תסמיני RLS.
נדודי שינה הוא מצב נוסף הקשור להיריון. זה משאיר נשים רבות עירות בזמן שכל מה שהן רוצות זה לישון. כ- 20-60% מהנשים ההרות מדווחות על תסמיני נדודי שינה בהשוואה ל- 6-10% מהאוכלוסייה הכללית. מתח, בחירות אורח חיים, וגם – ניחשת נכון – פרוגסטרון יכולים להגביר נדודי שינה במהלך ההיריון.
הפרעות שינה בקרב נשים בוגרות
כולן מתעוררות בלילה כדי להתאים את התנוחה שלהן או לבעוט בשמיכות, אבל אם את ישנה פחות מ- 5-6 שעות ברצף, נאמר לך שאת נוחרת, זה מרגיש כאילו אתה ערה יותר מאשר ישנה, או שעייפות בשעות היום משבשת את חיי היומיום שלך, הגיע הזמן לפנות לבדיקת שינה.
דום נשימה חסימתי בשינה
לפני גיל המעבר, אסטרוגן ופרוגסטרון מגנים מפני קריסת דרכי הנשימה בגרון, אחד מהתסמינים הקלסיים של דום נשימה חסימתי בשינה, לכן התסמונת נוטה להיות פחות חמורה בקרב נשים בהשוואה לגברים. זה נכון עד שייצור ההורמונים מואט בגיל המעבר.
לנשים יש תסמינים שונים מגברים כשמדובר בדום נשימה חסימתי בשינה. גברים נוטים לדווח על נחירות, בעוד שנשים מדווחות לעתים קרובות על נשימה כבדה בלילה או יקיצות תכופות כדי להשתמש בשירותים. כשבודקים את הסימפטומים שלהם – ישנוניות בשעות היום, אנרגיה ירודה, וקשיי ריכוז מתגלים בקרב שני המינים, מה שמחזק את החשד לדום נשימה חסימתי בשינה.
התסמונת הזו קשורה פעמים רבות לעודף משקל או השמנת יתר. עם זאת, כל אחד יכול לפתח דום נשימה בשינה עקב שינויים הורמונליים או הבדלים באנטומיה כגון שקדים גדולים, חך נמוך או לשון רחבה.
לרוב המטופלים, נשים וגברים כאחד, מומלץ להיעזר במכשיר cpap לטיפול בסימפטומים ולשיפור השינה ואיכות החיים. בני זוג רבים של מטופלות אומרים שהאזנה למכשיר, שנשמעת כמו רעש לבן, עדיפה בהרבה על פני לשמוע את בת הזוג נוחרת – או מתעוררת מפחד שהפסיקה לנשום.
הטלת שתן תכופה בלילה
נוקטוריה, או הטלת שתן תכופה בלילה, יכולה להיות בעיה בפני עצמה או סימפטום של הפרעות אחרות, ביניהן דום נשימה בשינה. אמנם את עלולה להתעורר בגלל ששתית יותר מדי נוזלים לפני השינה, אבל זה יכול להיות גם בגלל שהמוח שלך מעיר אותך לנשום.
דום נשימה בשינה מפחית את יעילות הנשימה ומוריד את רווית החמצן שלך, שהיא כמות החמצן בדם שלך. זה גורם למוח לחשוב שהלב שלך כושל, מה שמעורר ייצור של הורמון הנקרא פפטיד נטריאורטי פרוזדורי (ANP), המגביר את מתן השתן כדי להיפטר מעודף נוזלים, שהוא סימפטום של אי ספיקת לב – וכל הנוזל הזה צריך ללכת לאנשהו.
הרופא עשוי לבקש ממך להפסיק לשתות משקאות סמוך לשעת השינה, להפחית את צריכת הקפאין ולהימנע ממשקאות אנרגיה וכמה מים בטעמים המכילים מרכיבים המגרים את שלפוחית השתן. אם שינויים אלו אינם מספיקים, מומלץ לבצע בדיקת שינה ביתית או במעבדת שינה כדי לאבחן את המצב.
היפרסומניה ונרקולפסיה
היפרסומניה הוא כינוי כולל למצבים שגורמים לך לישון יותר מדי כאשר את צריכה להיות ערה. זה קורה בגלל שינויים בנוירוטרנסמיטורים של המוח שאחראים על ויסות מחזורי השינה והערות שלך. היפרסומניה היא בדרך כלל סימפטום של דום נשימה בשינה, אך יכולה להיגרם גם על ידי תרופות מסוימות, מצבים אוטואימוניים או גנטיקה.
נרקולפסיה אינה שכיחה ופוגעת בפחות מ- 1% מהאוכלוסיה. דום נשימה בשינה והיפר-סומניה מאובחנים לעיתים קרובות כנרקולפסיה מכיוון ששלושתם עלולים לגרום לעייפות בשעות היום. אבל יחד עם עייפות, נרקולפסיה גורמת להתקפי שינה פתאומיים. מי שסובלות מנרקולפסיה עשויות לעשות משהו שהן באמת נהנות ממנו או משהו שגורם לרגשות עזים, ופתאום להירדם. ניתן לטפל בשני המצבים באמצעות מכשיר CPAP או תרופות.
הפרעות שינה בגיל המעבר
במהלך גיל המעבר, שעבור רוב הנשים מתחיל בשנות ה- 40 או ה- 50, ייצור האסטרוגן והפרוגסטרון מתחיל לרדת. זה יכול להוביל להפרעות שינה כגון:
- גלי חום מהחזה ומעלה
- זיעת לילה
- נדודי שינה
- יקיצות תכופות
במקרים אלו, טיפול הורמונלי חלופי (HRT) יכול לעזור להקל על הסימפטומים. טיפול הורמונלי מודרני בטוח ויעיל, כאשר הוא במעקב של רופא ומשתמשים בו כראוי. כאשר התסמינים נשלטים, את יכולה להיגמל מהתרופות הללו לאחר גיל המעבר.
תרופות סלקטיביות של מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) כמו סרטרלין, תרופה נגד חרדה, יכולות גם להפחית הפרעות שינה ועשויות לשפר את גלי החום. הימנעות מקפאין וניקוטין יכולה לעזור.
מצבים פסיכיאטריים והפרעות שינה אצל נשים
הפרעות שינה יכולות להיות קשורות באופן בלתי נמנע עם תסמינים ומצבים של בריאות הנפש כמו הפרעה דו-קוטבית (מאניה-דיפרסיה), חרדה ודיכאון. בעוד שטיפול בהפרעת מצב הרוח יכול לשפר משמעותית את הסימפטומים של המטופלות, חיוני גם לבריאותה הכללית, לאבחן ולטפל בהפרעת השינה הבסיסית.
במקרים רבים, ביצוע בדיקת שינה הוא דרך לא פולשנית לקבל נקודת מוצא ולהתחיל לשפר את איכות החיים והשינה תוך כדי עבודה באמצעות אבחונים וטיפולים בבריאות הנפש.
מכון "נשימת חיים בצפון" הוא המכון המתקדם והחדשני לאבחון וטיפול בהפרעות שינה. לכל שאלה או התלבטות, צוות המכון המקצועי והמסור זמין כדי לתת מענה ולדאוג שתשני טוב יותר בכל שלב בחיים.