דום נשימה בשינה – אחוזי נכות וזכויות

תסמונת דום נשימה בשינה היא הפרעת שינה נפוצה המשפיעה על כ- 5% מהאוכלוסייה. מצב זה נחשב לחמור כאשר החולה חווה הפסקות נשימה תכופות במהלך השינה, העולות על 30 פעמים בלילה, ולעיתים קרובות יש לו תסמינים נוספים כגון נחירות, יובש בפה בבוקר, תשישות בשעות היום, ישנוניות, וקשיי ריכוז או תפקוד בעבודה ובזמן העבודה והנהיגה. בעלי תסמינים קשים זכאים להטבות מסוימות מהביטוח הלאומי. במאמר נבחן מהם דום נשימה בשינה, אחוזי נכות וזכויות שמגיעים לסובלים מהמחלה.

דום נשימה בשינה – אחוזי נכות וביטוח לאומי

דום נשימה בשינה משפיע באופן משמעותי על איכות החיים ומגביר את הסיכון לבעיות בריאותיות חמורות, כולל יתר לחץ דם, מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת, הפרעות ריכוז, הפרעות בתפקוד המיני ודיכאון. יותר מ- 20 הפסקות נשימה בלילה מגדילות את הסיכון לתמותה באופן משמעותי, הן ממחלות כרוניות והן מגידול בסיכויים לתאונות דרכים, הירדמות על ההגה ותאונות ביתיות עקב עייפות ופגיעה בריכוז.

הטיפול המומלץ לדום נשימה מאובחן הוא מכשיר CPAP, המחייב את המטופל לישון עם מסיכה. מכון "נשימת חיים בצפון" מציע מכשירי CPAP שונים ויכול לסייע בהתאמת מכשיר CPAP למטופל באופן אישי.

לחלק מהאנשים שמתקשים להסתגל למכשיר, ניתן להציע התקן דנטלי לדום נשימה.

דום נשימה בשינה – אחוזי נכות וקצבאות ביטוח לאומי

במקרים קשים בהם דום נשימה פוגע בתפקוד היומיומי וביכולת העבודה, יש חשיבות מכרעת לפנות למוסד לביטוח לאומי לבדיקת זכויות רפואיות. אדם מאובחן עם תפקוד יומיומי לקוי עשוי להיות זכאי לקצבאות נכות. לדוגמה, נהג בעל רישיון נהיגה ציבורי שאובחן עם דום נשימה בשינה עלול לשלול את רישיונו על ידי רשות הרישוי והרפואה, מה שיגרום לו לאבד את מקור הפרנסה. במקרים כאלה רשאי הביטוח הלאומי להכיר בזכותו לקצבת נכות.

אם הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי תקבע כי התסמונת פוגעת ביכולתו של המבוטח להתפרנס, הם יקבעו לו אחוזי נכות. בעלי דירוג נכות של 40% ומעלה זכאים לקצבת נכות, שיקום מקצועי, הקלות במס הכנסה, ופוטנציאל להנחה בארנונה, בהתאם לחומרת המצב.

הנחיות המוסד לביטוח לאומי אינן מתייחסות ספציפית לתסמונת דום נשימה בשינה. לכן, ועדות רפואיות מרבות להחיל סעיפים הקשורים למחלות בלוטות אנדוקריניות או מחלות ריאות כרוניות. החלטות לגבי דום נשימה בשינה וביטוח לאומי יכולות להשתנות, ולעתים קרובות מחייבות צעדים משפטיים לפתרון מחלוקות.

נהלים לדום נשימה והפרעות חסימתיות

המוסד לביטוח לאומי מעריך נכות על פי מספר הפסקות הנשימה במהלך השינה:

5-20 הפסקות: 10% נכות

21-40 הפסקות: 20% נכות

41 ומעלה: 40% נכות

הגשת תביעה

לצורך קבלת הטבות על המטופלים להגיש בקשה מקיפה לביטוח הלאומי הכוללת מסמכים רפואיים ודו"ח לאחר בדיקת מעבדת שינה מוכרת. אם משתמשים במכשיר CPAP, יש לספק הוכחה לכך שהמצב נמשך למרות השימוש בו.

חולים הסובלים ממצבים נוספים כמו מחלות לב, לחץ דם גבוה או סוכרת עקב דום נשימה עשויים לזכות באחוזי נכות. כושר השתכרות נמוך משולב ודירוג נכות של 60% יכולים להצדיק קצבת נכות כללית. אם המצב גורם לפגיעה בעבודה, ניתן להגיש תביעות בגין מחלת מקצוע או הכרה בתאונת עבודה, כאשר אחוזי הנכות קובעים את התגמולים המתקבלים.

ד"ר סאלח נאזל

ד"ר סאלח נאזל

מנהל יחידת ריאות בבי"ח צפון-פוריה.​ רופא בכיר, מומחה ברפואה פנימית, מחלות ריאה ושינה (מ.ר.1116939)

מאמרים נוספים

לייעוץ והבחנה
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם